Çan

Çan, Çanakkale ilinin coğrafi olarak merkezinde bulunan bir ilçedir. Kuzeyde Biga ve Lapseki, doğuda Yenice, batı ve güneyde Çanakkale Merkez ve Bayramiç ilçeleri ile çevrilidir. Tarihi kaynaklarda Çan'ın bulunduğu yerde Gergithes adına rastlanmaktadır. 1999 yılında bulunan Çan Lahdi, yerleşimin tarihinin, M.Ö.4. yüzyıla uzandığını göstermektedir. 48.023 nüfusa sahiptir. Çan ilçesinin 1 beldesi ve 67 köyü bulunmaktadır. Karakoca Ovası, Bahadırlı Ovası, Helvacı Ovası en önemli ovaları olarak gösterilebilir.  İlçenin temel geçim kaynakları olarak: Seramik Sanayi, Linyit Kömürü Yatakları ve Çan Termik Santrali, olmakla beraber  tarım ve hayvancılıkta gösterilebilir.

Çingentepe Tümüllüsü- Lahit, Çan Seramikleri, Çan Seramik Fabrikaları, Çan’ın turizm açısından en önemli değerleri arasındadır. Uluslararası ağda yer alabilecek nitelikteki kaplıcaların termal turizm açısından kriter olan su özelliklerine sahip olması ve tesislerin uluslararası standartlara ulaşmasıyla, sağlıklı yaşam ve şifa arayan kişilere hizmet etmektedir. Çan Kaplıcası, Bardakçılar Dağ Kaplıcası, Tepeköy Kaplıcası olarak karşımıza çıkmaktadır. Gençlik Turizmi de oldukça yaygındır. Kültür Sanat Etkinlikleri Doğa Yürüyüşü, Hayvan ve Emtia Panayırı, El sanatları kültür sanat etkinliklerimiz arasında gösterilmektedir. 

Çanakkale yemek kültürünün lezzetlerini Çan mutfağında da görmekteyiz. Özellikle muhacir köylerindeki mutfak kültürü, yörede sıklıkla karşılaşılan lezzetleri oluşturmaktadır. Etli-sütlü çorbası, değişik sebze ve meyve turşuları ilçenin bilinen tatlarıdır. Özellikle yörede yetişen olgunlaşmamış ahlattan, fıçılarda yapılan ahlat turşusu oldukça meşhurdur.

Çanakkale Yatırım Destek Ofisi
İsmetpaşa Mh. Asaf Paşa Cd. No: 78
Merkez/Çanakkale
İletişim
Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. © 2023 Web Tasarım