Turizm

Tarih, Kültür, Mitoloji ve Doğanın Bütünleştiği İl; Çanakkale

Tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı; Troya Antik Kenti başta olmak üzere birçok arkeolojik değer ve kültürel varlık; Aristoteles’in felsefe okulu ile Assos; sahip olduğu üzüm bağları sayesinde kimliğinin önemli unsurlarından biri olan bağcılık ile ön plana çıkan Bozcaada; bozulmamış doğası ve organik ürünlerle harmanlanmış, çok kültürlülüğün ahengine sahip Gökçeada; sahip olduğu zengin flora-fauna varlığı ile Kazdağları; barındırdığı zengin canlı türleri ile Saros Körfezi, Çanakkale’nin önemli değerleri arasında yer almaktadır.                                             

                                       

Dört Mevsim Turizm Potansiyeli İle Çanakkale

Dört Mevsim Turizm Potansiyeli İle Çanakkale Çanakkale sahip olduğu kıyı şeridi ve adaları; tarihi, kültürel ve manevi değerleri; biyolojik çeşitliliği ve jeotermal kaynakları ile güçlü bir turizm potansiyeline sahiptir. Doğal, kültürel ve tarihi öğelerin bütünleştiği Çanakkale, dört mevsim turizm potansiyelinin değerlendirilip yıl boyu turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir il özelliğindedir.

   

 

Turizm Yatırımlarının Birinci Adresi

Turizm Yatırımlarının Birinci Adresi Çanakkale sadece deniz-kum-güneş üçlüsü ile değil; yeşilin rahatlatıcı etkisi ile bütünleşen tarihi ve kültürel değerleri ile birçok turizm faaliyetine ev sahipliği yapmaktadır. Yıl boyunca ağırladığı ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin turizm sektörü açısından öne çıkan illeri arasında bulunan Çanakkale, farklı turizm türlerinde yatırım yapmayı planlayan girişimcilere çeşitli fırsatlar sunmaktadır.

Mavi Bayraklı Plajları ve Adaları ile Kıyı Turizmi Açısından Turistlerin Uğrak Noktası; Çanakkale 

Çanakkale’nin toplam kıyı uzunluğu 671 km’dir. Çanakkale’de gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen mavi bayrak ödülü kapsamında 13 tane mavi bayraklı plaj bulunmaktadır.* İlin en fazla mavi bayraklı plajına sahip ilçesi olan Ayvacık ile doğal ve kültürel değerlerin ahenk içinde olduğu Bozcaada ve Gökçeada yaz aylarında ilin cazibesini artırmaktadır.

 

 Denizin Sunduğu Alternatif Turizm Çeşitliliği

Sörf, uçurtma sörfü, su altı dalış, sportif olta balıkçılığı gibi farklı su sporlarının deneyimlenebilmesi açısından Çanakkale birçok fırsat sunmaktadır.

Barındırdığı zengin canlı türleri ve batıklar nedeniyle Saros Körfezi dalış tutkunlarının gözde dalış noktaları arasında yer almaktadır.

Turistlerin cazibe noktası olan Gökçeada ve Bozcaada; keşfedilmeye hazır kıyıları ile birçok dalış noktasına ev sahipliği yapmaktadır.

Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olan, farklı kültürel motifleri bir arada barındıran Gökçeada, uçurtma sörfü ve rüzgar sörfü tutkunlarının gözde mekanlarından birisidir.

Çanakkale; Babakale, Saros Körfezi ve Bozcaada sahilleri başta olmak üzere sportif olta balıkçılığı açısından uygun birçok nokta barındırmaktadır.

Deniz ulaşımına yönelik mevcut ve devam eden altyapı yatırımları, hâlihazırda ev sahipliği yaptığı kruvaziyer gemileri ile Çanakkale, yat turizmi ve kruvaziyer turizmi açısından önemli fırsatlara sahiptir.

            

 Zengin Tarihi ve Kültürel Mirası ile Çanakkale

Antik çağlardan günümüze kadar farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale, zengin tarihi ve kültürel varlıkları ile dikkat çekmektedir. Antik Troas Bölgesi olarak ifade edilen ve günümüzde Biga yarımadasını kapsayan bölge sınırları içinde birçok antik yerleşim kalıntısı bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Troya Antik Kenti başta olmak üzere Assos, Parion, Alexandria Troas gibi antik kentler Çanakkale’de bulunan önemli kültür varlıklarından sadece bazılardır. Gelibolu Mevlevihanesi, Aynalı Çarşı, Çimenlik Kalesi, Kilitbahir Kalesi gibi değerler ilin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan diğer unsurlar arasındadır.

 

İlan Edilmiş Turizm Merkezleri

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri  ile Turizm Merkezleri turistik değer taşıyan alanların korunması ve geliştirilmesi amacıyla tespit ve ilan edilen alanlardır Çanakkale’de termal, doğa veya kıyı temalı 6 tane Turizm Merkezi ve 1 tane kıyı temalı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi bulunmaktadır.  

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılan veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları; Öncelikli Yatırımlar kapsamında 5. bölge desteklerinden yararlanabilmektedir.  

 
 
Termal Turizm Yatırımları için Doğru Adres

Güney Marmara Termal Turizm Kentleri Bölgesi’nde yer alan Çanakkale; Ayvacık-Tuzla, Ezine-Kestanbol ve Yenice-Hıdırlar olmak üzere 3 ayrı Termal Turizm Merkezine ev sahipliği yapmaktadır. 

Çanakkale’de Çan ilçesinde 3 tane; Biga, Ezine ve Bayramiç ilçelerinde 1’er tane olmak üzere toplam 6 tane termal tesis bulunmaktadır. 2019 yılı sonu itibariyle söz konusu tesislerin toplam yatak kapasitesi 626’dır. 

Ülkemizdeki 17 termal turizm kentinden biri olan Çanakkale diğer birçok termal kent gibi sahip olduğu bu potansiyeli kültür ve doğa turizmi değerleri ile bütünleştirebilme şansına sahiptir. Deniz turizmi unsurları ile Çanakkale aynı zamanda termal merkezlerde konaklayacak ziyaretçilere kültür, doğa, deniz unsurlarını içeren farklı kür programları sunma imkânına sahiptir.

 

Doğaseverler İçin Çanakkale

Gün geçtikçe değişen turizm anlayışı kıyı turizminin yanı sıra alternatif turizm çeşitlerinin de gelişmesinde etkili olmuştur. Çanakkale sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin bitki örtüsü ve elverişli iklim koşulları ile ekoturizm potansiyeli yüksek olan iller arasında yer almaktadır. Çanakkale’de kuş ve yaban hayatı gözlemciliği, doğa yürüyüşü, tarım ve çiftlik turizmi gibi pek çok ekoturizm imkânı bulunmaktadır.

 

   

Doğaseverler İçin Ekoturizm

Yeşilyurt, Adatepe ve Nusratlı Köyleri; yerel mimari doku ve doğal yapının korunduğu, mavi ile yeşilin bütünleştiği eşsiz manzarası ile Çanakkale’nin önemli ekolojik turizm değerleri arasında yer almaktadır.

Ayvacık, Bozcaada ve Bayramiç ilçeleri başta olmak üzere Çanakkale; doğa koruma bilinci ve ekolojik yaşam hakkında farkındalık sağlayan, doğal ve kültürel zenginliklerin korunması esasına dayalı faaliyetlerin yürütüldüğü ekolojik çiftliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Çanakkale’de ekoloji, permakültür ve ekolojik mimari gibi konulara yönelik eğitim çalışmaları, çocuk ve yoga kampları gibi birçok alternatif turizm etkinliği gerçekleştirilmektedir.

Gastronomi Turizmi

Çanakkale, zeytinyağı ile bütünleşen mutfağının otantik tatları sayesinde gastronomi tutkunları için bir lezzet durağıdır.

Toprağı kadar denizi de bereketli olan Çanakkale farklı tatlar arayan ziyaretçilerine çeşitli lezzet seçenekleri sunmakta, yerel tatların ön plana çıktığı türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Çanakkale giderek yaygınlaşan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları sonucunda elde edilen kaliteli ve doğal tarım ürünleri ile sağlıklı beslenme konsepti açısından da dikkat çekmektedir.

Coğrafi işaret ile tescillenmiş olan Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü gibi Çanakkale’ye ait yöresel tatlar Çanakkale’de gastronomi turizminin gelişmesine katkı sunmaktadır.

Çanakkale’nin Korunan Alanları 

Troya Tarihi Milli Parkı*: Homeros’un İliada ve Odysseia eserleriyle ölümsüzleşen, dokuz kültür katı ve kırktan fazla yerleşim evresi ile Troya’ya ev sahipliği yapan Troya Tarihi Milli Parkı; bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, çadırlı kampçılık, yayla turizmi, kaya tırmanışı, kuş gözlemciliği gibi birçok aktivitenin gerçekleştirilebileceği bir alandır.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı*: Mitolojiye göre dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kazdağları’nda bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı; orman içi dinlenme yeri, kendine özgü florası-faunası, soğuk su kaynakları ve temiz havasıyla doğaseverlerin uğrak noktasıdır.

Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi**: Su altı zenginlikleri ile bilinen Saros Körfezi 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapmakta ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenlere değişik fırsatlar sunmaktadır. Jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenetik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması amacıyla Saros Körfezi ve kıyıları, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir.

* Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ** Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü

Turizm İşletmeleri

2019 yılı verilerine göre Çanakkale’de bulunan turizm işletme belgeli ve belediye belgeli konaklama tesislerinin toplam sayısı 879’dur.

Tesislerin  76 tanesi turizm işletme belgeli konaklama tesisi, 803 tanesi ise belediye belgeli konaklama tesisidir.

        

 Yatak Kapasitesi 

2019 yılı verilerine göre Çanakkale’de bulunan turizm işletme belgeli ve belediye belgeli konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesi  29.418’dir. 

Toplam yatak kapasitesinin 22.605’i belediye işletme belgeli tesislere,  6.813’ü ise turizm işletme belgeli konaklama tesislerine aittir.

Yatak kapasitesi açısından ilçeler arası sıralama incelendiğinde ilk üç sırada Ayvacık, Çanakkale Merkez ve Bozcaada yer almaktadır.

Yerli ve Yabancı Turistler  

 2011-2019 yılları arasında Çanakkale’de bulunan turizm işletme belgeli tesislere gelen ziyaretçi sayısında artış yaşanmıştır.

2019 yılında 247.290’ı yabancı; 464.298’i yerli olmak üzere turizm işletme belgeli tesislere toplam giriş sayısı 711.588 olmuştur.  2019 yılında işletme belgeli tesislerde yerli ziyaretçiler özelinde ortalama kalış süresi 1,63; yabancı ziyaretçiler özelinde ise 1,11’dir.  

   

 Yabancı Ziyaretçi Profili

2011-2019 yılları arasında Çanakkale’ye gelen ve işletme belgeli tesislerde konaklayan ziyaretçilerin ülkeler özelinde dağılımı incelendiğinde en çok ziyaretçi gelen ülkeler sıralamasında Avustralya’nın ilk  on ülke arasında yer aldığı görülmektedir. Her yıl nisan ayında gerçekleştirilen Anzak Günü Törenlerinin (anma etkinlikleri) etkisinin bu duruma etkisi oldukça yüksektir.

Çin Halk Cumhuriyeti  2011-2019 yıllarını kapsayan süre zarfında sıralamada yükseliş göstermiş, 2014 yılı itibariyle gelen ziyaretçi sayısı açısından ülkeler arası sıralamada 1. sırada yer almıştır. 

 Her Mevsim Turizme Olanak Sağlayan İklim Yapısı

Çanakkale yarı nemli bir iklime sahiptir. Deniz tesirine yakın bir iklime sahip olan Çanakkale’nin ortalama sıcaklığı 15.0°C’dir. İlde ortalama 25°C ile Temmuz, 24.9°C derece ile Ağustos ayları en sıcak aylardır. En düşük sıcaklık ortalama 6.2°C ile Ocak ayında hissedilmektedir.


Ulusal kurtuluş mücadelesinin en önemli simgelerinden biri olan, bir kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale her yıl ulusal ve uluslararası üst düzey temsilciler, yerli ve yabancı konuklar, basın ve yayın organları gibi birçok katılımcının iştiraki ile gerçekleşen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin Yıldönümü Etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. 

Ulusal ve Uluslararası Anma Etkinlikleri

Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Fransa tarafından Türkiye’nin ev sahipliğinde Çanakkale’de düzenlenen bir anma etkinliği olan Anzak Günü Törenleri, her yıl Nisan ayının 24. ve 25. günlerinde gerçekleştirilmektedir

Çanakkale Yatırım Destek Ofisi
İsmetpaşa Mh. Asaf Paşa Cd. No: 78
Merkez/Çanakkale
İletişim
Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. © 2023 Web Tasarım