Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Doğru Adres
Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından öne çıkan Çanakkale; rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve biyogaz açısından güçlü bir potansiyele sahiptir.
İl, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına uygun bir coğrafyada bulunmakla birlikte, biyogaz yatırımları için yeterli miktarda ve kalori değeri yüksek tarımsal ve hayvansal atık kapasitesine sahiptir.
Rüzgâr Enerjisi Yatırımlarında Öncü
Türkiye’de işletmedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) %7,45’i Çanakkale’de yer almaktadır. Bu yatırımların hepsi faal durumda olup 617,85 MW Kurulu güç kapasitesine sahiptir*.
Çanakkale’de yapım aşamasındaki rüzgâr enerjisi yatırımlarının toplam kurulu güç kapasitesi 272 MW olup, bu değer Türkiye genelindeki yapım aşamasındaki rüzgâr enerjisi yatırımlarının %11,10’unu teşkil etmektedir.
Çanakkale iline kurulabilecek rüzgâr enerjisi santralleri için toplam alan 2.602,51 km²’dir. Toplam kurulabilecek güç kapasitesi 13.012,56 MW olarak tespit edilmiştir.
Rüzgar Enerjisinde Lider
Çanakkale, ekonomik RES yatırımları için gerekli görülen minimum değerler olan 50 metrede 7 m/s rüzgâr hızı ve %35 kapasite faktörü gibi kritik değerleri fazlasıyla karşılayacak bir fiziksel coğrafyaya sahiptir.
Rüzgârı Kucaklayan Şehir
Atıklar Biyogaz Yatırımlarıyla Enerjiye Dönüşüyor
Çanakkale’de hayvansal, bitkisel ve kentsel organik atıklar iklim dostu, sürdürülebilir enerji teminine yönelik yatırımlar arasında yer alan biyogaz yatırımları için kaynak teşkil etmektedir.
Biyogaz Yatırımları İçin Elverişli Ortam
Yüksek Verimli Güneş Enerjisi Santrali Yatırımları İçin Çanakkale
Çanakkale ili, ilçeleri özelinde incelendiğinde Bayramiç 1.410 kWh/m² yıllık ortalama global radyasyon değeri ile ön plana çıkarken Bayramiç’i 1.408 kWh/m² ile Yenice ve 1.397 kWh/m² ile Çan takip etmektedir.
Güneş enerjisi yatırımı için oldukça önemli olan güneşlenme faktörü bakımından Ezine, Ayvacık, Merkez, Eceabat ve Bayramiç ilçeleri il genelinde öne çıkan ilçeler arasında yer almaktadır.
Biga yarımadasının Çanakkale ili sınırları içerisinde 14 ayrı bölgede 41 adet jeotermal kaynak bulunmaktadır.
Çanakkale İli jeotermal enerji kaynaklarının yüzey sıcaklık değerleri 23 - 96.2°C arasında değişmektedir.
Beş tane kaynak 20-29°C, dokuz tane kaynak 30-39°C, on iki tane kaynak 40 - 59°C, beş tane kaynak 60 - 79°C, üç tane kaynak 80 - 89°C, diğerleri 90 - 100 °C arasındadır.
Tuzla Bölgesi jeotermal kaynakları 96,2°C yüzey ve 174°C kuyu dibi sıcaklığı ile Çanakkale İli sınırları içerisinde en yüksek sıcaklığa sahip jeotermal kaynaklardır.
Yenilenebilir Enerji Makine ve Ekipmanları Üretiminde Avantajlı Yatırım Ortamı
Gün geçtikçe artan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir paya sahip olan yenilenebilir enerji sektöründe, teknolojik makine ve ekipman kullanımı önem taşımaktadır.
Yenilenebilir enerji üretiminde öne çıkan Çanakkale, yenilenebilir enerji sektörüne yönelik makine ve ekipman yatırımları için avantajlı bir konumda bulunmaktadır.
Çanakkale’de yenilenebilir enerji üretimi için gerekli türbin, jeneratör ve kanat imalatı yatırımları için 5. Bölge teşvikleri uygulanmaktadır.