Çanakkale Boğazı’nın başladığı yerde kurulan Gelibolu, Saroz Körfezi kıyılarıyla beraber tamamen temiz kumsallardan oluşmaktadır. Korudağı’ndan doğan Kavak Çayı, bu bölgeyi sulayan tek hayat kaynağıdır. 44.598 nüfusa sahiptir. Gelibolu'nun kuruluşu çok eskiye dayanmakla beraber ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak ilçenin geçmişinin Troya kenti kadar eski olduğu varsayılmaktadır. Yörenin eski adı "Critote"dir. Antik Çağda Keltler tarafından "Galliopolis" olarak adlandırılmıştır.
Gelibolu, deniz ürünleriyle ünlüdür. Bunların içerinde ilk sırayı sardalya almaktadır. Tuzlu Sardalya, Sardalya Kebabı, Sardalya Konservesi vb. çeşitleri ile sardalyanın çok çeşitli kullanımı söz konusudur. Tatlı olarak: Peynir helvası, Gelibolu lokumu, Mevlevi tatlısı, süt tarhanası, simit lokumu, tavuklu mantı, akıtma, lakerda ve balık çorbası Gelibolu’ya özgü lezzetlerdir.
Turistik olarak gezilebilecek yerler: Gelibolu Tershanesi Piri Reis Müzesi, Gazi Süleyman Paşa Cami, Gelibolu Mevlevihanesi, Kasapoğlu Ali Bey Hamamı, Sarucu Paşa Hamamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelibolu son yıllarda sakin ve huzurlu tatil yapmak isteyenlerin adresi olduğu kadar sualtı dalış, rüzgar sörfü ve kite sörf gibi, ilgi alanları olan katılımcıların da ilk tercih yerlerinden birisidir. Bakir koy ve plajları Saros Körfezi, Kömür Limanı, Bebek Kayalıkları, Hamza Koy, Güneyli Köyü Gelibolu Deniz Feneri yerleşkeleri oldukça ünlüdür.